A cserkészkézfogás
A cserkészek bal kézzel fognak kezet. Bi-Pi szerint ez a szeretet jele, mert a bal kéz közelebb van a szívhez. Arra is hasznos, hogy kézfogás közben jobb kézzel tisztelegni tudjunk. 

A tisztelgés
A köszönésre vagy tisztelgésre emelt három ujj jelképezi kötelességeinket melyekkel Istennek, hazánknak és embertársainknak tartozunk. Ez a cserkésztörvény második pontja. A hüvelykujjunk átfogja a kisujjunkat, mely azt jelképezi, hogy a nagyobbak védelmezik a kisebbeket.
A kiscserkészek csak két ujjal, a mutató- és középső ujjal tisztelegnek, hiszen ők két pontra tesznek ígéretet; a hüvelykujj átfogja a gyűrűs- és kisujjat. 

A cserkész jelkép

 

A régi térképek sarkában lévő iránytű, az északi, helyes irányt mindig egy liliommal jelölte. A cserkészek is igyekeznek a helyes úton járni, így lett ez a jelképünk világszerte. A magyar cserkészliliom különlegessége a rajta lévő korona.

 

 

 

 

 


 

A Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) is tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (WOSM - World Organization of the Scout Movement), mely a cserkészet legnagyobb nemzetközi ernyőszervezet. Jelenleg 171 országból több, mint 50 millió tagja van.

 

 

 

 

 

A cserkészköszöntés
A cserkészek a „Jó munkát!” köszönéssel üdvözlik egymást. A kiscserkész erre úgy válaszol, hogy „A legjobbat!”. Ez a folyamatos fejlődést és törekvést jelképezi, hogy a helyes úton járva éljük a mindennapjainkat.
A cserkésznek mindig helyén kell legyen a szíve, ha döntéseket kell hozni, vagy helyzeteket megoldani. Erre utal a jelszó „Légy résen!”, amivel a köszönésre felelnek a cserkészek.

A cserkész egyenruha


https://www.cserkesz.hu/sites/default/files/konyvlap_fajl/nepszerusito_2012_v15_web.pdf