A magyar cserkészet önkéntes, keresztény, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől függetlenül. A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organziation of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja. A Magyar Cserkészszövetség 217 csapatában körülbelül 13  ezer cserkész tevékenykedik, az ország minden megyéjében. 

A 2014-ben bejegyzett, szentendrei 902. Kucsera Ferenc cserkészcsapat közösséget teremt a fiatalok számára a keresztény hitéletre alapozva. A Tanácsköztársaság alatt vértanú halált halt, egykori szentendrei káplánról elnevezett cserkészcsapat alulról szerveződő, ökumenikus keresztény alapokon nyugszik.

Cserkész módszerek szerint, 8-10 fős őrsökben foglalkozunk a fiatalokkal heti rendszerességgel. Egy őrsgyűlés másfél órás, időpontja mindig az adott közösség megállapodásától függ. Az őrsgyűléseken a gyerekek szórakozva, cselekedve tanulnak, a korosztályi igényekre hangolva zajlik közösségépítés. Havi rendszerességgel egy-egy hétvégi programot is tartunk. (Pl. kirándulás, akadályverseny, próbázás, lelkigyakorlat, családi nap.) Nyáron 6 illetve 10 napos nomád tábort szervezünk korosztálytól függően.

A cserkész életmód fontos része a hitélet, örökségünk ismerete, a természet szeretete, ismerete, az életre nevelés, a közösséghez való tartozás megélése. Az egyházközség életében elsősorban a taizéi imaesteket szervezzük, melyeket havi rendszerességgel tartunk meg.

Jelenleg 15 őrsben 160-an vagyunk. A pezsgő, aktív közösségi életre vágyókat szeretettel fogadjuk. Elsősorban első évfolyamos általános iskolásokat várunk, akikkel a jelentkezést követően, a második (iskolai) évfolyam szeptemberében kezdünk el foglalkozni. Idősebbek előtt is nyitva áll a lehetőség a csatlakozásra, de ez mindig az adott korosztályos őrs befogadóképességétől függ.

 

Petró Csaba (Yosemite)

902. Kucsera Ferenc cserkészcsapat, csapatparancsnok

szentendreicserkeszek@gmail.com; 902@cserkesz.hu